TENNISLESSEN VOOR KINDEREN

Alle pret begint hier.

Wanneer je als kind begint met tennissen leer je het niet alleen sneller, je hebt er ook meer plezier aan. Kinderen kunnen bij ons beginnen vanaf 5 jaar. Lees hieronder verder om alles te weten te komen over de KIDS werking.

WIE TENNIST WANNEER?

KLEUREN WIT - BLAUW - ROOD - ORANJE

De kinderen die onder wit, blauw, oranje of rood vallen worden ingedeeld op onze vaste momenten. Deze vaste momenten worden georganiseerd op dinsdag en donderdag vanaf 17:00 tot 20:00 uur en op zondag vanaf 10:00 tot 13:00 uur. 

KLEUREN GROEN - GEEL

De doelgroep groen en geel worden "vrij"  ingepland doorheen de week in functie van beschikbaarheid. Voor de groene en gele kinderen worden er ook groepstrainingen georganiseerd. De groepstrainingen gaan door op woensdagnamiddag van 14:00 tot 15:30 en op vrijdagavond van 17:30 tot 19:00. Hier tennissen alle kinderen samen onder begeleiding van de trainers. Bij een normale tennistrainingen heb je gedurende de hele winter je vaste groepje van 3 of 4 met één trainer. Bij de groepstraining speel je met alle kinderen samen onder begeleiding van verschillende trainers. Omdat het belangrijk is om de progressie per kind op te volgen, dienen kinderen die wensen deel te nemen aan de groepstraining minimum 1 uur per week deel te nemen aan een "klassieke" training.

KIDS & KLEUREN

Kinderen worden opgedeeld op leeftijd en niveau. Hieronder staat steeds per kleur uitgelegd voor welke leeftijd,  de gebruikte ballen en de aandachtspunten. Het is belangrijk om te onthouden dat niet elk kind even snel evolueert. Ook kinderen die later inspringen beginnen soms in een lagere kleur dan het traditionele traject aangeeft. In overleg met de trainers worden kinderen soms dan ook bij een andere kleur ingedeeld.

kids_edited_edited.jpg

WIT

Onze beginners worden opgedeeld in de witte kleur. Dit wordt soms ook wel de multimove genoemd. In deze kleur gaan kinderen op een plezierige manier bewegen en spelen in een tenniswereld. . De algemene motorische vorming wordt gestimuleerd met coördinatie-oefeningen met een eerste aanzet voor de verschillende technieken. Hierbij ligt de focus op de ontwikkeling van 12 bewegingsvaardigheden (oa. werpen en vangen, glijden, springen en landen, zwaaien, dribbelen, wandelen en lopen, slaan).  Deze bewegingsvaardigheden zijn van belang voor de motorische ontwikkeling van kinderen en moeten al op jonge leeftijd geprikkeld worden. Bovendien vormen ze de basis om op latere leeftijd sportspecifieke vaardigheden te leren. 
Een kind dat wit gevolgd heeft, zal later sneller en efficiënter leren tennissen.

kids_edited_edited.jpg

BLAUW

Na het volgen van wit, zijn de kinderen klaar om de basis tennistechnieken aangeleerd te krijgen. De kinderen spelen op een kleiner, aangepast terrein (2,75m op 8,23m) over de breedte van het enkelterrein. De focus tijdens deze trainingen ligt met name op:

 • kennismaking met tennis via tennisspelletjes

 • juist contactpunt vinden

 • veel spelen en plezier beleven

 • tijdens de les worden veel basisoefeningen tennis en coördinatie en spelletjes gedaan om gemakkelijker te leren tennissen

Er wordt gebruik gemaakt van softballen. Deze hebben doorgaans een rode kleur!

kids_edited_edited.jpg

ROOD

Rood is het derde opleidingsniveau en gaat verder op blauw. De basistechnieken worden verfijnd en er wordt ondermeer gewerkt aan: 

 • Je bewegingen worden groter: je leert je slag voor te bereiden en uit te zwaaien.

 • Coördinatie

 • Veel spelen en plezier beleven

 • De eerste stappen in het spelen van echte wedstrijden

Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van rode softballen.

kids_edited_edited.jpg

ORANJE

Ondertussen hebben de kinderen de basis onder de knie. Bij oranje gaan we verder focussen op: 

 • tactiek wordt belangrijker: je leert `diep' en `breed' spelen

 • je leert met de bovenhandse opslag het punt te starten

 • het dubbelspel komt aan bod

 • conditie

 • nog steeds veel spelen en plezier maken!

Bij oranje wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde softballen. Deze hebben een oranje kleur. 

kids_edited_edited_edited.jpg

GROEN

Het KIDStennis verhaal eindigt bij groen. We gaan hier de basis leggen voor het echte werk op het grote veld We focussen ons hier op:

 • verfijnen van de slagen

 • tactiek toepassen, scoren, doen mislukken, ...

 • sterk starten van het punt met de bovenhandse opslag en terugslag

 • conditie

 • mentale vaardigheden

Bij groen wordt de overgangsbal gebruikt die een groene kleur heeft. 

Het groende veld is een verkorte versie van het grote veld. Het is 21 meter lang en even breed als het gele veld.

WhatsApp Image 2018-08-14 at 10.32.05_ed

GEEL

Alle kinderen ouder dan 12 jaar worden opgedeeld in geel. In functie van de ambitie worden alle basistechnieken verfijnd op het grote veld. Er wordt met gele ballen getennist. Vanaf de kleur geel behoren de kinderen tot de groep "tieners".